Eсента на странника

….. Ето го най-после и този ден – деня на заминаването !

На пръв поглед всичко е съвсем обикновено : хората бързат за работа, пазаруват, уговарят си срещи за вечерта.

Как странно и непривично му звучат днес разговорите на “щастливците” и “улегналите” ! Докато вървеше бавно към гарата, до него стигна следната реплика :

– Историята се отлага. Двуцевката е болен ….

“Историята се отлага ! – усмихнато съобрази странника, сякаш е направил откритието на века. – Значи те продължават да учат ( за да сполучат ) , да се вълнуват от уроци и изпити … И всички тези занимания им се виждат безкрайно умни и сериозни, направо съдбоносни за животеца им… ”

Най-показателни са уличните реклами. Наивни, цветни и кресливи, те ви приканват било да си купите най-новия модел мобилен телефон, било да гледате нов филм ( най-често безвкусни екшъни ) …. А най-фрапиращата реклама , която му хвана погледа, гласеше : ” Изненадайте любимия човек с нов промоционален кредит от … ”

В какъв контраст с това са последвалите гледки, които странника видя …

Изоставена от всички жена-скелет с 3 деца, най-голямото от които сигурно няма и седем години, протяга изтънялата си ръка, за да предложи на минувачите пакетче със семки… На няколко крачки от нея семейство недъгави държат в ръцете си икони и чашки за милостиня. По-нататък са се скупчили група невръстни братчета и броят стотинки с надеждата да им стигнат за хляб.

“Това е невероятно ! – каза си странника. – Нима всички не виждат какво става ? Нима не им трепва от тези страшни и изкуствено създадени контрасти между страдалци и облагодетелствани ? Или наистина са безвъзвратно оглупяли, оглушали и онемели под постоянното влияние на зомби-интелекта ?”

Гарата слага край на това раздвоение , тук всички са просто преминаващи транзит. И все пак раздялата с цивилизацията нямаше да бъде истинска за странника, ако не му бе поднесено още едно, последно изживяване. Носейки се с ескалатора, той бе застигнат от група футболни запалянковци, които го заприказваха – искаше им се да узнаят мнението на страничен човек.

– Какво мислите , ще победят ли днес наш’те ?

– Разбира се ! – отвърна странника и се усмихна скрито, защото преди няколко дни бе прочел за една жертва на футболен спор. Това бе станало в Южна Америка, когато прогнозата на един фен предизвикала такова силно възмущение, че той самият не дочакал да узнае дали е прав – бил намушкан с нож…

… Най-после стигна коловоза, от който заминаваше неговия влак. Пътници почти липсваха, това направление не се радваше на голям поток … Странникът доволно се настани в едно празно купе. След малко композицията потегли. Някъде по другите перони махаха с ръце за поздрав. После влака бавно излезе от гарата…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s