Егоизъм – 14

Дух. Тя казва да. Тя се интересуваше много от докладите на д-р Пийбълс и винаги ходеше на лекциите на госпожа Бритън.
Лекарят. Тя беше прекрасна жена. Сега, в духовния живот, тя се занимава с това, което може да се нарече „визуално учение за истината“.
Дух. Мама казва, че често ходела на лекции при нея и при един господин, който също изнасял презентации.
Лекарят. Той беше господин Уолис?
Дух. Да, тогава той беше още много млад.
Лекарят. Той също вече е преминал в другия свят; всички отидоха в по-добра страна.
Дух. (С напълно променен израз, изглеждащ като запленен от някакво явление.) Виждате ли тези порти?! Те са пищно декорирани. Върху тях е надписът:
Врати на живота
Познание за живота
Истинско познание за Бога
Портите се отварят много бавно и можем да погледнем вътре. Каква великолепна зала! Пред нас е олтарът; той е толкова великолепен, толкова великолепен! В центъра на олтара стои прекрасна скулптура, символизираща Мъдростта. След това има скулптури на Истината, Любовта, Познанието, Порядъчността, Живота и Смирението. Скулптура на Мъдростта. Общо има седем скулптури на олтара – по три от всяка страна на Мъдростта; всяка държи свещ в един от седемте цвята. По три от всяка страна на Мъдростта, всяка със своя свещ, чиято многоцветна светлина се слива в светлината на Мъдростта – красива бяла светлина.
Мъдрост
Истина            Порядъчност
Любов              Живот
Познание       Смирение
Седемте цвята на пламъка излъчват седем звука. Всеки звук съответства на цвят; всички те се сближават в средата и се сливат в Мъдростта.Тук истинската житейска истина и познанието на Бога се разкриват пред човека.
Лекарят. Библията казва: „Бог е любов“ и „Бог е Дух, и тези, които Му се покланят, трябва да се покланят в дух и в истина“.
Дух. Това е страхотно! Как блестят тези цветове! Те се изливат в непрекъснат поток, смесват се по най-различни начини във всички видове форми и образуват фигури, звезди, цветя и стават музика. Сега те се превръщат в листа, пъпки и цветя на дървета – музиката придобива форма и става цветна. А каква музика! Никога не съм чувала такава прекрасна музика! Раят ли е?
Лекарят. Това, разбира се, може да се нарече рай или духовен свят. Раят е вътрешно състояние. Библията казва: „Не знаете ли, че сте Божият храм и Божият дух живее във вас?“ Бог е любов и мъдрост.
Дух. Казват ми сега: „Това е врата към по-висш живот. Разрешено е само да го погледнете, но все още не можете да влезете там“. Защо не мога да вляза там?
Лекарят. Вие все още носите тежестта, от която трябва да се освободите – от гордостта си и от незнанието си за духовните закони.
Дух. Тук някой казва: „Първо трябва да се научим да бъдем смирени, винаги готови да помогнем и да служим. Станете първо честни, порядъчни и сериозни, а след това ще ви бъде позволено да влезете в тази великолепна зала. Вземете кръста си и ме последвайте. Кръстът означава, че човек трябва да сложи край на собствените си пороци – егоизъм, ревност, завист, фанатизъм, упорита вяра, непримиримост, лъжливи представи и арогантност. Вземете кръста си и ме последвайте!“
Това означава, че аз самата трябва да сложа кръст на себе си, да се науча да служа на другите, да се науча да обичам другите повече от себе си.
“Егоизмът е коренът на всички страдания и нещастия”. О, всичко това е предостатъчно при мен! Имам да слагам много кръстове. Трябва да понеса своя кръст и да науча много тук, в ниското. (Сочи надолу.)
Лекарят. Исус казва: “… ако не се обърнете и не бъдете като деца, няма да влезете в царството небесно”.
Дух. (С тихо смирение и трогателно изражение на лицето си, вдигайки ръце.) Вземете ме там, готова съм да служа и да търся истината. Точно тук и сега искам да започна да изпълнявам волята на небето. Каквато и да е волята на Бог, Той винаги ще вижда, че съм готова да я изпълня. Не е нужно да ходя на църква, за да намеря Бог. Трябва да Го търся в себе си, ако искам портите да се отворят за мен, водещи до великолепната зала на знания, мъдрост и величие. Сега трябва да започна всичко от самото начало, като се издигна от най-дълбокото дъно, да започна да служа на другите. В крайна сметка това сега е моята задача, нали?
Лекарят. Да, всеки трябва да служи.
Дух. На всички тези обезобразени и слепи хора трябва да покажа правилния път. Портите се отвориха към мен, за да мога да погледна вътре и да видя за какво работя. Но те отново се затвориха, а аз – трябва да служа. Досега никога не съм служила на никого. Това ще бъде трудно изпитание за мен, защото досега непрекъснато ме обслужваха. Никога сама не съм се обличала или сресвала косата си. Никога през живота си не съм имала необходимостта от това. А сега аз самата трябва да служа, например, да среша заплетената коса на тези инвалиди долу. Аз съм длъжна.
Лекарят. Исус казва: „Защото игото ми благо – и бремето ми е леко“.
Дух. (Много сериозно.) Но си заслужава – да спечелите венеца на мъдростта. Всичко, което трябва да направя, за да вляза във великолепната зала, да видя и чуя всички чудеса, случващи се там, всичко си струва труда.
Искам да служа на другите. Да, казвам го честно! Ще го направя и още повече – за всички. Нека Бог да ми помогне в моето бедствено положение! Да, обещавам, че ще служа и ще направя всичко по силите си.
Трябва да тръгвам. Лека нощ!

 

Карл Уикланд – “30 години в света на мъртвите”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s