Правоверност – 12

Дух. Ако съм мъртъв, тогава трябва да видя Бог.
Лекарят. Никога няма да „видите“ Бога. Бог не е човек, който седи на трон. Бог е Духът и Бог е истината. Виждали ли сте някога музика?
Дух. Не, но я чувах.
Лекарят. Обичахте ли жена си и семейството си?
Дух. Да, разбира се!
Лекарят. Виждал ли сте някога тази любов? Ако разберете закона на любовта в най-висшия смисъл на думата, ще разберете, че Бог е любов. Това всъщност е учението на Исус.
Дух. Но трябва да преподаваме така, както правех аз. Г-жо В., мислите ли, че съм го направил погрешно?
Лекарят. Но тя напусна вашата църква.
Дух. Тя си тръгна.
Лекарят. Но в това трябва да има някакво разумно зърно, вие самият сте най-доброто доказателство за това.
Дух. Не можех да си помисля, че някой може да напусне църквата заради подобни глупости.
Лекарят. Вие самият сте най-доброто доказателство, че това не са глупости, защото сега говорите чрез медиум. Вижте тези ръце, ваши ли са? Имахте ли сватбен пръстен?
Дух. Но това е женски пръстен.
Лекарят. Вие сте в тялото на жена ми.
Дух. Как попаднах там?
Лекарят. Вие сте невидим дух. Не можем да ви видим, а вие говорите чрез устните на жена ми. Това не ви ли убеждава колко малко всъщност знаете за законите на живота, любовта и другия свят?
Дух. Всичко ми се струва толкова странно. Имаше време, което сега си спомням – паметта ми постепенно се връща. Спомням си, че загинах при злополука.
Лекарят. Когато влакът ви удари, вие загубихте тялото си.
Дух. Спомням си, че се прибрах у дома и останах там, но жена ми изобщо не ме забеляза.
Лекарят. Жена ви дори не е знаела, че сте вкъщи, защото за нея сте невидим.
Дух. Исках да говоря с нея и децата, но те изобщо не ме забелязаха и разбрах, че всичките ми опити са безсмислени. Молех се – отново и отново. А после напуснах жена си и не можах да намеря пътя обратно. Така се разделих с нея и всичко беше много странно.
И тогава попаднах в тази тълпа от хора и тя започна да ме преследва постоянно. Исках отново да се върна у дома и когато най-накрая, щастлив намерих дома си, заговорих със съпругата си и децата си. Но никой не се интересуваше от мен, не ми отговориха и изобщо не ме забелязаха.
Исках да докосна съпругата си, но ръката ми просто мина през нея. Говорех отново с нея, но тя не отговори. След това отново си тръгнах и попаднах в тази тълпа. Останах там, докато не се озовах в ада.
Бяхме толкова много, бяхме натъпкани като херинга в бъчва. Един вървеше плътно след другия, а след това ме избутаха напред. (Той влязъл в медиумно предразположената пациентка.) Видях малка светлина, а после този огън и гръм удариха.
Лекарят. Вие бяхте в магнитната аура на тази дама (г-жа А.), влязохте в контакт с нея и накрая завладяхте нейното тяло.
Дух. Как направих това?
Лекарят. Ще отговоря на въпроса ви с директността на истински янки. Как успяхте да влезете в това тяло? Виждате ли колко малко знаете за Божиите тайни. Вие проповядвахте само определени формули на вярата, без самият да разбирате истината.
Дух. Когато ходите на семинари и запаметявате там каквото са ви преподавали, тогава това трябва да проповядвате – независимо дали го искате или не.
Лекарят. Съгрешихте срещу Светия Дух, защото по-добрият Аз ви подсказа, че това не е вярно. Исус не е учил това, което вие проповядвахте.
Дух. Не бях много успешен свещеник (по-късно получихме потвърждение на това твърдение), както всъщност и много други. В края на краищата паството ми ставаше все по-малко, това ме обезсърчаваше и смятах, че всичко е безполезно.
Изглежда, никой не се интересуваше от моите проповеди. Бях много обезкуражен и вече обмислях дали да се откажа от всичко това.
Дух. Ако ще казвам истината защо не го направих, тогава ще кажа: трябваше да храня семейството си. Но като проповедник нямах успех.
Съжалих, че станах свещеник, по-скоро бих избрал някоя по-практична професия; тогава щях да живея по-щастлив живот. (По-късно научихме, че този починал по време на земния живот е казал същото на колегата си.) Прекалено малко се грижех за жена си, а тя беше толкова добра жена. Доходите ми бяха малки и ако трябва да изхранвате семейство, изкарвайки прехраната си, е изключително трудно, ако не получите признаци на насърчение от слушателите си. Много, много бяха недоволните от мен. Когато излизах на амвона, сърцето ми беше някъде далеч, защото знаех, че никой от присъстващите не ме интересува. Бях недоволен, често мислех, че в младостта си по-скоро не трябваше да уча в семинарията, а да избера нормална, практична професия. Сега виждам всичко в съвсем различна светлина. Бях сляп и сега виждам, че много грешах. Ще трябва да тръгна по друг път. Всички бяха недоволни от мен и епископът ме изпращаше мен, нещастния младеж, от едно място на друго. Освен това, понякога не ми даваха заплатата за цял месец. Дори ми се наложи да взема пари назаем няколко пъти, за да платя за следващото преместване.
В крайна сметка ми омръзна да се движа от място на място. Щом намерех в някой град двама или трима приятели, отново трябваше да отида някъде другаде и това само ме обезсърчаваше.
Накрая се сдобих с къща и реших да остана в нея. Казах им (на моите ръководители): ако те не се нуждаят от мен, ако нямат задачи за мен, ще отида да работя.
Никога не бих могъл да събера достатъчно пари, за да издържам добре семейството си, защото твърде често ме прехвърляха от място на място. Епископът ме изпращаше от един град в друг. Това нормален живот ли е? Не бих пожелал на най-лошия ми враг да бъде свещеник. Това е истинско изпитание за човека.
Сега обаче съм в още по-лошо положение, отколкото бях някога, защото ослепях.
Лекарят. Преди да ни напуснете, ние ще ви върнем зрението и с радост в сърцето си ще тръгнете по пътя си.
Дух. Само ми кажете първо, дали слепотата ми е лечима?
Лекарят. Не се притеснявайте, ще можем да отворим очите ви. Библията казва: „Затова им казвам притчи, че когато виждат, те не виждат и когато чуват, те не чуват и не разбират“. Слепотата ви има само духовен характер.
Дух. Иска ми се тези духовни очи да са вече отворени.
Лекарят. Вината за това, че сме духовно слепи, не е в учението на Исус. Това, което сте преподавал е грешно. Това е причината за текущото ви състояние.
Ако твърдите, че Бог е изпратил Исус единствено като Спасител, тогава от това следва, че Господ Бог е направил грешка при създаването на човека. А това със сигурност не е вярно.
Дух. Исус беше възлюбеният Божи Син.
Лекарят. Това е невярна идея. Исус каза: „Аз и баща ми сме едно“, а Библията казва: „… всички вие сте синове Божии чрез вяра в Христос Исус.“ Не сме ли врагове сами на себе си?
Дух. Предаваме се на греха. Вярвате ли в дявола?

Карл Уикланд – “30 години в света на мъртвите”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s